петък, 8 май 2009 г.

Още размисли ...

И така започна инициативата "Опасно за деца" (тук) която има за цел просто да припомни на телевизиите да си цензурират малко предаванията. Далеч сме от мисълта че ще спрем предавания като Music Idol, Vip Brother и така нататък. Ние и не го искаме. Искаме само преди 10 часа вечерта да не се чуват псувни и да не се дават разголени женски и мъжки тела.

Замислихме се по въпроса.
Прочетохме коментари.
Имаше един коментар на жена, която твърдеше че е отгледала две деца и е баба на четири внучета (да са и живи и здрави).

Тя твърдеше че постепенно народа се опитва да отклони вината си.
Вината че не съумява да възпита децата си.

Наистина се замислихме. Дали тя има право? Може ли наистина проблема да е че родителите желаят просто децата им да не ги занимават след тежкия работен ден и общо взето ги оставят да правят каквото си искат само и само да не са им на главата?

Възможно ли е родителите да са виновни?
Както винаги отговора е и да и не!
Наистина родителя е този, който трябва да възпитава децата си. Не държавата, не телевизията, не и училището дори.
Може би наистина тяхна е вината.
Но проблема е много по - комплексен.

Можеш ли да кажеш на едно дете да не гледа предаванията, които са вулгарни?
Ще останат ли предавания за гледане тогава?
Можеш ли да кажеш на едно дете да не носи дрехи "като на чалга певиците", да се облича изрядно, да учи и да слуша?
Можеш ли да му забраниш да слуша чалга?

Можеш, да.

Можеш да му кажеш когато влезе в

градския транспорт

да си запуши ушите (защото и там основно се чуват припвеви от рода на "Дай ми, Боже, мъж но да го може, ако не може, тои пари да има, Боже" (цитата не е 100% точен, но със сигурност носи смисъла на една от песните на известна чалга певица).
За да не обиждаме само чалгата, която макар и в по - голямата си част пошла и насочена към по - възрастни, съдържа в себе си една малка частица която става за слушане и от деца. Да наистина има няколко песни, в които се пее за любов и то не в оня й вид ...

А можеш ли да кажеш на едно дете да не слуша рап?
"Аз обичам ....., гимнастички, по цвички ... " ...

Можеш.

Ето как ги виждаме нещата.
Родителя може дотолкова да възпита детето си че то да има мярка за тези неща. Да мисли. Да има уважение към него. Когато се прибере вкъщи...

Проблема е че повечето деца в тинейджърска възраст са вкъщи между 1 следобяд (когато се връщат от училище) и 9 вечерта (когато излизат към кръчми и дискотеки за да бъдат облъчени от горните пошли песни).

Съгласни сме че ако се каже "Няма да слушаТЕ чалга да се носиТЕ като гамени, да отсъстваТЕ от час" нещата могат да бъдат променени.
Проблема е че всичко това трябва да стане рязко за всички деца.
Ако само отделни деца бъдат възпитани по този начин те биха били изолирани от средата в която живеят през по - голямата част от младежките си години.

ЗАТОВА МИСЛИМ ЧЕ НЯКАК СИ ТРЯБВА ДА ПРОМЕНИМ СРЕДАТА. ДАЛИ ТОВА Е ПРАВИЛНО ПРЕЦЕНЕТЕ ВИЕ!


И ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА МИСЛИМ ЧЕ ЧАСТ ОТ РОДИТЕЛИТЕ СА ВИНОВНИ ЧЕ НЕ УСПЯВАТ ДА ПОКАЖАТ НА ДЕЦАТА СИ КОЕ Е ПРАВИЛНО. НО СМЕ КАТЕГОРИЧНО ЗАД ТЕЗАТА ЧЕ ЗАДАЧАТА НА РОДИТЕЛИТЕ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО УТЕЖНЕНА ОТ ПОСТОЯННОТО ОБЛЪЧВАНЕ НА ТЕХНИТЕ ДЕЦА С КАКВИ ЛИ НЕ ПОШЛОСТИ. С ПРОМЕНЯНЕТО НА ЦЕННОСТНАТА ИМ СИСТЕМА.

И ЩЕ СЕ ОПИТАМЕ АКО НЕ ДА СПРЕМ, ТО ПОНЕ ДА НАМАЛИМ ТОВА ВЛИЯНИЕ. ЗА ДА МОГАТ РОДИТЕЛИТЕ ДА УПРАЖНЯТ ПО - ЛЕСНО КОНТРОЛ ВЪРХУ ДЕЦАТА СИ, БЕЗ ДА СЕ НАЛАГА ДА ГИ ИЗОЛИРАТ. ЗА ДА ИМА ГРУПИЧКИ НА ДЕЦА КОИТО ПРЕДПОЧИТАТ ПРАВИЛНИЯ ПЪТ И НА ТАКИВА КОИТО НЕ ГО ПРЕДПОЧИТАТ. А НЕ ЕДНА ГРУПА ОТ ДЕЦА НА КОЯТО Е ПОКАЗАН САМО ГРЕШНИЯ ПЪТ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар